Dagblad van het Noorden

Geplaatst op

Gooi maar in de haard, die schillen’

Afgelopen week heeft onderstaand krantenartikel in het Dagblad van het Noorden gestaan.

 

VRAAG & ANTWOORD

Henk Wetering is dagelijks op pad als Meester schoorsteenveger namens het bedrijf De Vogelsangh. Hij weet alles over veilig en verantwoord vuur stoken.

U bent Meester schoorsteenveger, wat houdt dat in?

,,Daar is een extra opleiding voor. Het gaat om kennis, ervaring. En je moet mensen ook in begrijpelijke taal kunnen uitleggen wat er technisch met hun schoorsteen aan de hand is. Na de opleiding gezelschoorsteenveger en met jarenlange ervaring kun je een extra opleiding doen. Ik heb dat gedaan in 1996. Er zijn nu 22 of 23 Meester schoorsteenvegers in Nederland.’’

U controleert, in opdracht van verzekeraars, in het Noorden schoorstenen ná branden. Wat is de rode draad in uw bevindingen?

,,Als het iets technisch is, gaat het vaak om dubbelwandige pijpen die niet goed brandwerend omkokerd zijn. In andere gevallen gaat het vaak om onvoldoende kennis over hoe je een kachel het beste kunt gebruiken.’’

Hoe doen mensen dat?

,,Het creosoot moet regelmatig worden verwijderd.’’

Wat is dat?

,,Creosoot is een teerachtig spul, heel brandbaar. Het ontstaat door vocht en rook en blijft in de schoorsteen kleven.”

En hoe kom je ervan af?

,,Door aardappelschillen in het vuur te gooien, laat het los. Spaar ze de hele week op, nat en gedroogd, alles bij elkaar. En dan één keer in de week in de haard, die schillen. Hoe het scheikundig werkt, weet ik niet precies, maar het werkt. Er is ook een kant-en-klaar product voor, maar dat is vrij duur en een chemisch goedje.’’

Maar voorkomen is vast beter dan genezen…

,,Uiteraard. Dus moet het hout heel droog zijn. Er moet zo weinig mogelijkwaterdamp in de schoorsteen komen. En de kachel moet krachtig worden opgestookt. Hoe warmer de schoorsteen, hoe kleiner de kans dat waterdamp afkoelt en condenseert. Ik raad altijd de Zwitserse methode aan.’’

En die luidt?

,,De dikke houtblokken liggen onder, daar bovenop het kleinere hout, daar bovenop het aanmaakhout en daar bovenop het aanmaakblokje. Als dat brandt en bovenop ligt, trekt de warmte meteen de schoorsteen in.’’

Wat adviseert u mensen die een schoorsteenbrand hebben gehad?

,,Omdat mensen vaak best wel zijn geschrokken, ga ik een half jaar na de brand even kijken hoe de schoorsteen eruitziet.Het probleem is vaak dat mensen er zachter van gaan branden, ze durven niet meer zo goed. En alleen maar zacht stoken is juist niet goed.’’

Dagblad van het Noorden

Lees het volledige artikel