Internationale schoorsteenvegerbijeenkomst

Geplaatst op

De reservering staat vast: Italië we komen eraan !!

De ‘Internationale schoorsteenvegerbijeenkomst’ die sinds 1981 het eerste weekend van september plaatsvindt in Santa Maria Maggiore in Valle Vigezzo in Noord Italië, is elke keer een happening.

In dat dal waar iedereen zo gelukkig lijkt te zijn is in 1838 een jongen van vijftien jaar uit het dorpje Druogno is weggelopen om zijn geluk in Holland te zoeken.

Het bescheiden schoorsteenvegermuseum vertelt het indrukwekkende verhaal van alle kindslaafjes waar hij er ongetwijfeld één van is geweest. De vallei van de schilders, het dal der schoorsteenvegers, het klinkt allemaal zo lieflijk alsof de tijd alles overgoten heeft met een laagje nostalgie dat oude foto’s sepia kleurt.

Anita Hofer uit Santa Maria Maggiore is vanaf het eerste uur de drijvende kracht die deze geschiedenis levend probeert te houden en ze beheert het Museum, dat mede door de steun en giften van schoorsteenvegers, werd geopend in Vila Antonia te Santa Maria Maggiore. Het evenement trekt jaarlijks gemiddeld 800 schoorsteenvegers en duizenden bezoekers naar de vallei.

Zaterdags is er altijd een bijeenkomst in Malesco bij het beeld van de laatste Ruska, de in 1927 op 10-jarige leeftijd overleden Faustino Capini. Het beeld werd door de Milanese kunstenaar Luigi Teruggi  gemaakt en staat voor alle Ruska‘s die op jonge leeftijd door de schoorstenen werden gejaagd en waarvan er velen ook het leven lieten. Faustino Capini greep bij het uit de schoorsteen klauteren in een elektriciteitsdraad en werd zo geëlektrocuteerd.

´s Middags paraderen de ± 800 schoorsteenvegers, keurig in het pak met hoge hoed op door de smalle straatjes van een dorp. Dorpsbewoners versieren alle hoekjes en leuke plekjes rond hun huis en overal worden oude ambachten vertoond. De mensen van de verschillende dorpen zijn ieder jaar weer laaiend enthousiast.

De zondag begint rustig. Half elf verzamelen voor de grote parade door Santa Maria Maggiore, iedere keer weer een evenement waar de Italianen zich ook voor opdoffen. Het is natuurlijk ook een vreemd verschijnsel om zoveel schoorsteenvegers en hun aanhang op hun paasbest met hoge hoed of pet op te zien langs paraderen. Dames in volklore-japonnen. Er worden kleine cadeautjes en snoep uitgedeeld en iedereen wil een schoorsteenveger aanraken omdat de mythe bestaat dat dit geluk brengt.

De optocht bestaat uit een groot aantal landen waaronder Amerika, België, Nederland, Finland, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Roemenië, Litouwen, Engeland, Schotland, Noord Ierland, diverse groepen uit Duitsland en een aantal provincies uit Italië. Getooid met vlaggen en vaandels en schoorsteenvegerattributen. Vaandelzwaaiers, muziekanten en de groep schoolkinderen die verkleed zijn als Italiaanse Ruska’s met hun juffen uit Santa Maria zelf.

download (1)