RondOmmen.nl

Geplaatst op

Onderstaand stukje heeft afgelopen editie in RondOmmen.nl gestaan.

 

Om te bewijzen dat pelletkachels voldoende warmte kunnen produceren, is het in de presentatieruimte van Schoorsteenbedrijf de Vogelsangh warm, zeg maar rustig: heel warm, graadje of 23. “O, vind je dat te warm?” vraagt Henk Wetering verbaasd, “Wij houden wel van een beetje  warmte,” lacht hij. De pelletkachels snorren tevreden.

 

Duurzaam

Schoorsteenbedrijf de Vogelsangh doet veel meer dan alleen schoorstenen vegen. In de presentatieruimte staan tientallen hout- en pelletkachels. “Niet te verwarren met pallets,” verduidelijkt Henk, “Pellets zijn korrels gemaakt uit biomassa en dus een duurzame manier van verwarmen. De speciale kachels branden er prima op. Ze zijn er sinds een jaar of tien. Je kunt zelfs heel je huis laten verwarmen met pellets omdat de CV-installatie erop kan werken. Dan ben je zo’n 20 procent goedkoper uit dan met gas; bovendien hoef je geen vastrecht meer te betalen voor de gasaansluiting. Daar komt nog bij, dat de overheid sinds 1 januari van dit jaar een aardige subsidie geeft op pelletkachels. Dat varieert van 500 tot 1400 euro, afhankelijk van het vermogen van de kachel.”

 

Comfort

Zoon Jordi, die het bedrijf van zijn vader later wil overnemen, vult aan: “Pelletkachels zijn heel anders dan houtkachels. Houtkachels geven stralingswarmte, bij pelletkachels is er sprake van luchtverwarming, dat is een meer comfortabele manier van verwarmen. Bij een pelletkachel is er verder van alles te regelen, niet alleen de thermostaat. Er zit nogal wat elektronica in omdat ze computergestuurd zijn, je kunt zelfs een heel weekprogramma instellen. Het is comfort in optima forma. Dat vind ik het mooie aan ons vak: dat je comfort bij de mensen thuis brengt. Wij leveren uitsluitend kwalitatief goede kachels, omdat we er dan zeker van zijn dat de kans op storing in de elektronica vrijwel uitgesloten is. Dat is bij goedkopere merken wel eens anders. ”

 

Schoorsteenbrand

Naast de levering en aanleg van een pelletkachel en instructies over het gebruik daarvan, doet De Vogelsangh ook graag het onderhoud en de controle. “Hoewel schoorsteenbranden bij pelletkachels minder vaak voorkomen dan bij houtkachels, is het een goede gewoonte om ieder jaar de schoorsteen laten vegen en de elektronica laten controleren. Preventie is nog altijd beter dan blussen.” Vanwege hun expertise wordt De Vogelsangh vaak gevraagd door verzekeringsmaatschappijen bij schoorsteenbranden in heel Oost-Nederland.” Allereerst proberen we de oorzaak te achterhalen. Het kan natuurlijk al bij de constructie verkeerd zijn gegaan. Dan wordt geprobeerd de schade te verhalen op degene die een en ander heeft aangelegd. Wij maken het rapport op en vervangen we het rookkanaal. Vooral bij kwakkelwinters is de kans op schoorsteenbrand groot. Vorig jaar zijn we ongeveer 150 keer gevraagd om schades te inventariseren.”

 

Fijnstof

De Vogelsangh bestaat bijna 40 jaar en is op de toekomst voorbereid. Over fijnstof is nogal wat te doen de laatste tijd. Henk: “Het is gewoon een feit dat er fijnstof vrijkomt bij de verbranding van hout en pellets. En het is nu nog niet aan de orde, maar er komen wettelijke regels om de fijnstof te beperken. Wij hebben daar inmiddels al filters voor die, aangedreven door een ventilator, de fijnstof met 75 procent kunnen reduceren. En het is nu nog niet aan de orde, maar er komen wettelijke regels om fijnstof te beperken, daar kun je op wachten. Wij zijn er klaar voor!”